Nadkwasota żołądka – przyczyny
Nadużywanie alkoholu (przede wszystkim piwo i wino) powoduje zwiększające się wydzielenie kwasu żołądkowego, podobnie jak nikotyna. Zbyt częste picie mocnej kawy i herbaty znacząco wpływa na powstawanie nadkwasoty. Również niewłaściwe połączenia produktów spożywczych (np. owoce cytrusowe i produkty zbożowe) czy zbyt obfite posiłki powodują występowanie tego typu schorzenia. Nadkwaśność żołądka może powodować długotrwałe przyjmowanie niektórych leków – steroidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz produkty uzupełniające niedobór potasu czy magnezu. Również osoby przyjmujące kortykosterydy (hormony kory nadnerczy) często skarżą się na dolegliwości ze strony żołądka. Ogromne znaczenie mają także emocje – przede wszystkim stres oraz sygnały wysyłane przez ośrodkowy układ nerwowy. Każdy z tych czynników ma bardzo duży wpływ na wydzielanie enzymów trawiennych.
Nadkwasota żołądka – leczenie
Leczenie nadkwaśności żołądka należy rozpocząć przede wszystkim od odpowiedniej diety. W leczeniu nadkwaśności żołądka stosuje się najczęściej inhibitory pompy protonowej – IPP. Powodują one szybkie ustąpienie dolegliwości poprzez spadek produkcji kwasu solnego przez komórki okładzinowe w błonie śluzowej żołądka. Leki te są bezpieczne i zwykle dobrze tolerowane. Należy je przyjmować rano, na czczo, gdyż przy długotrwałym głodzeniu ilość enzymu, który ma być przez nie zablokowany, jest największa. Innymi środkami farmakologicznymi stosowanymi w zwalczaniu nadkwasoty są H₂-blokery, które blokują wydzielanie kwasu solnego. Ponadto można stosować również środki prokinetyczne , leki zobojętniające kwas solny i osłaniające błonę śłuzową (związki glinu i magnezu, sukralfat).
Co jeść, żeby odkwasić organizm?
Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w pełnowartościowe białko, do których zalicza się chude mięso (np. drób), ryby, nabiał, jajka, a także takich produktów jak makarony, ryż, ziemniaki, pszenne pieczywo i sucharki. Zaleca się także picie dużej ilości wody, zwłaszcza niegazowanej, soków oraz herbat ziołowych. Herbata z prawoślazu lekarskiego ma właściwości leczące podrażnienia błony śluzowej żołądka. Do produktów odkwaszających należy m.in. większość warzyw i owoców, mleko, produkty mleczne.
Unikanie błonnika – posiłki wysokobłonnikowe podrażniają śluzówkę żołądka, zalegają w nim i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Z tego względu osoby, u których występują dolegliwości spowodowane nadkwasotą, powinny wyłączyć ze swojego jadłospisu takie produkty, jak fasola, groch, maliny, agrest, pełnoziarniste i razowe pieczywo oraz kasze.
Należy unikać pokarmów wywołujących zgagę (kawa, czekolada, napoje gazowane, także pomidory).
Unikać jedzenia słodyczy z tłuszczami zwierzęcymi oraz cytrusów z nabiałem.
Zabronione jest przejadanie się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz