Dawka śmiertelna – oznaczenie toksyczności danej substancji lub szkodliwości promieniowania jonizującego. Wartość LD oznacza dawkę potrzebną do spowodowania śmierci określonego procenta badanych zwierząt określonego gatunku po jej wchłonięciu daną drogą.
Śmiertelne dawki popularnych substancji
1. Woda
Nagłe wypicie kilku litrów wody po ogromnym wysiłku zaburza gospodarkę wodno-mineralną organizmu. Przez to spada stężenie jonów, następuje osłabienie organizmu, a następnie utrata świadomości. Dzieje się tak głównie przez rozcieńczenie krwi, a przez to zmniejszenie potrzebnych substancji odżywczych i niewydolność serca, które nie nadąża z jej pompowaniem.
2. Sól
Sól spożywana w nadmiarze powoduje nadciśnienie. Śmiertelna doustna dawka soli to około 200 g, czyli niecała szklanka. W starożytnych Chinach praktykowano samobójstwo poprzez zjedzenie nadmiaru soli. Ze względu na wysoką cenę soli, ta forma odebrania sobie życia była uważana za bardzo honorową.
3. Kofeina
Dla dorosłego człowieka doustna śmiertelna dawka kofeiny to około 10 g, czyli 50 mocnych filiżanek kawy.
4. Nikotyna
Aby śmiertelnie zatruć się nikotyną, należy przyjąć 0,06-0,1 g tej substancji. Jest to równoznaczne z wypaleniem około 600 papierosów na raz. Nie wydaje się to jednak prawdopodobne. Już po 1/3 tej dawki doszłoby by do omdlenia uniemożliwiającego dalsze palenie papierosów.
5. Witaminy
O pożyteczności witamin nie trzeba nikogo przekonywać, niestety z witaminami bardzo łatwo przesadzić. Hiperwitaminoza szczególnie groźna jest w przypadku witamin A oraz D. Ta pierwsze w nadmiarze (długotrwałe zażywanie ponad 1 mg dziennie) przyczynia się do zmian genetycznych skutkujących powstawaniem nowotworu. Natomast witamina D przyjmowana w ilości większej niż 200 ng w ciągu dnia, może być powodem występowania hiperkalcemii, czyli zwapnienia kości i zębów. Na szczęście dawka śmiertelna jest duża - na raz potrzeb połknąć około 5000 tabletek.
6. Alkohol
Śmiertelna dawka alkoholu dla przeciętnego człowieka to około 4-5 promili. Dla mężczyzny ważącego 75 kg 4 promile alkoholu we krwi to teoretycznie około 9 piw, bądź 13 kieliszków mocnego alkoholu wypite na raz. W praktyce ilość spożytego trunku musiałaby być dużo większa, ponieważ nasz organizm nie przyswaja całego alkoholu zawartego w napoju.
Skutki uboczne
Skutek uboczny, efekt uboczny – działanie leku lub procedury medycznej inne niż oczekiwane bądź zamierzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz